fredag 4 oktober 2013

Leif Silbersky saknar trovärdighet och tillförlitlighet



Jag har alltid haft svårt för Leif Silbersky, men kanske tidigare haft svårt att sätta fingret på vad det är med hela hans person som väcker min avsky. Igår satt han med i paneldebatt i det meningslösa programmet Debatt. Programmets meningslöshet är en annan fråga. Debatten gällde den nu aktuella dom där sex killar frias efter att ha våldtagit en 15-årig flicka, eftersom det inte går att utesluta att en 15-årig apatisk flicka kan vilja ha sex med sex för henne okända killar som turades om att förgripa sig på henne.

Leif viftar med domen i studion och menar att han till skillnad från de flesta andra har läst allt material. Klassiskt maktspråk för övrigt. Vi förväntas lyssna extra till hans åsikt eftersom han, till skillnad från andra, vet vad han pratar om.

Leif recenserar domen och finner domstolens slutsats vara alldeles utmärkt och han blir upprörd när någon i studion säger att flickan varit utsatt för en våldtäkt. Denne någon visar nämligen brist på respekt för de domare som dömer i domstol. En domares respekt är alltså viktigare än en 15-årig flickas respekt. Mycket viktigare för Leif.

Han säger att flickan visserligen är trovärdig men hon är inte tillförlitlig. Med detta menar han något i stil med att hennes berättelse känns sann för henne, men man kan inte använda den eftersom hennes sanning kanske bara är påhittad på ett sådant sätt att hon lyckats övertyga sig själv om den. Hon upplevde en våldtäkt men det var kanske ingen våldtäkt ändå.

Sådana som Leif Silbersky är farliga, mycket farliga. De tror att lag är en sak och att moral är en annan, att empati är en sak och sanning en annan. De tror att den agerar mest rätt som utestänger delar av sin rationalitet, nämligen de som tar sin grund i mänsklig existens.

Den här positionen är farlig inte bara för dess konsekvenser utan också för att den är uttryck för en grovt förenklad syn på verkligheten. Det finns ingen ren rationalitet, det finns inget förnuft som svävar fritt från känsla och erfarenhet. Jurister tycks ibland tro att det är så och Leif tror det mer än någon annan.

Nyligen friades en man från rattonykterhet eftersom att det inte gick att bevisa att han inte kört bil i sömnen. De flesta skrattar åt det här. Den som fått sitt barn dödad i trafiken av en berusad bilförare skrattar inte. Lika lite skrattar en våldtagen 15-årig flicka när en 75-årig gubbe i teve upprörs över att någon föreslår att hon har varit med om just det fruktansvärda hon säger att hon har varit med om.

Själv upplever jag Leif Silbersky som varken trovärdig eller tillförlitlig, men det är kanske bara jag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar