måndag 28 april 2014

Om porrgömmornas försvinnande och hotet mot folkhälsan



 Saker föds och andra dör ut. Vissa saker saknar vi inte alls eftersom det som kommer efter är så mycket bättre än det som var innan. Få beklagar sig väl över att man inte längre kan sända morsekoder, använda 56k-modem som bryter telefonledningen, ha datorer stora som rum som har sämre kapacitet än dagens läsplattor. Få klagar också på att de gamla husförhören försvunnit eller att digerdöden skjutits på avstånd. Men är verkligen all förändring av godo?
En sak som var vanlig under min uppväxt men som dagens unga människor troligen inte kan relatera till är de så kallade porrgömmorna. När jag befann mig i nyligen könsmogen ålder var porrtidningar gömda under en sten i skogen lika vanliga som kantareller. Idag har troligen dessa porrgömmor försvunnit. Men vad är problemet? tänker du. Hela Internet är ju en enda stor porrgömma.
Problemet jag ser är strikt folkhälsomässigt. Då vi tidigare tvingades ut i den friska luften för att nå den friska lusten kan vi idag sitta inne och stirra på en skärm. Hur skall man nu kunna väcka ungdomars naturintresse? Vad skall nu motivera 14-åriga killar att på egen hand ta stärkande skogspromenader?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar