fredag 16 april 2010
Är Jesus fet?
De har tvättat bort mitt favoritklotter. Det är andra gången något så fruktansvärt händer mig. Första gången var när Jethro Tull-klottret i flöjtdvärgshöjd målats över i Gårda. Den här gången gäller det "Jesus är fet"-klottret vid Härlanda Hållplats.
Det finaste med "Jesus är fet"-klottret var att någon efter ett par veckor målade ett stort kryss över texten. Jag undrar hur denne någon tänkte.
Varför skriver man att Jesus är fet på en vägg? Troligen menar man att han är grym, som i häftig, som i "en skön snubbe".
Varför ritar man ett kryss över texten? Antingen för att man inte håller med om att Jesus är så förbannat bra eller för att man är upprörd över att någon kallar Jesus tjock.
Det spännande är att originaltexten bär med sig två tänkbart motsatta positioner: 1) Jesus är bra och 2) Jesus är dålig. Samma sak kan sägas om kryssättningen.
Faktum är att både skribenten och kryssaren kan vara helt överens. Det är tänkbart att de båda två är övertygade kristna och det är tänkbart att de båda två är upprörda religionskritiker.
När nu allt detta målats över försvinner ett stycke samtidshistoria; en symbol för människors oförmåga att förstå varandra.
Jesus sa en gång "Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?" På något konstigt sätt känns det som att han talar om klotter och klottersabotörer i Härlanda Stadsdel.
söndag 11 april 2010
Sluta lajva er!
Ibland skriver en bloggtext sig själv. Fick följande mejl i min inkorg. Någon som har någon idé om vad det handlar om?
Hejsan :)
Skall vi ta och samarbeta kring barnlajvet. Vi kommer att köra den 12 juni i Göteborgstrakten...
Samarbetet skulle kunna se ut så här:
Vi står för planering och genomförande
Ni får lösa in alla som medlemmar i Gott och blandat :) Och redovisa deltagardagarna såklart...
Vi får låna alla träskålar och liknande som finns i det stora förrådet på expen, och mynten om de finns kvar och andra lajvprylar kanske.
Ni skickar med info om barnlajvet när ni skickar ut info om sommarlägret. Det måste väl göras nu i Maj någon gång. Eller att ni kanske gör två utskick. Men här ser vi att det värdefullaste för oss är, att Vi Unga står för utskick till medlemmarna i åldern 10-13 år, mot deltagardagar och medlemmar :)
Vi skall ha nästa möte den 6 Maj i Gbg, då får gärna någon från ds vara med, Mangan, Anton? :)
Jag skall göra klart informationen som skall skickas ut senast nästa vecka.. Vi kan väl höras av i början på nästa vecka och prata vidare. Någon får gärna ge mig respons på om ni är sugna på samarbetet och tycker att det är en ok deal :) Jag kan ju komma till expen och klistra kuvert någon dag ;)
Kram Kram
//essan
torsdag 8 april 2010
Dagens positiva tanke # 15 Gubbsjuka
Tänk vad fint ändå att det finns äldre människor som är nyfikna på och bryr sig om yngre människor. Och när gubbsjukan besvaras möjliggörs fantastiska utbyten över generationsgränserna.
Visst vore livet tråkigt om lika barn alltid lekte bäst, om vi till exempel inte kunde se bortom de barriärer kön, ålder och etnicitet ibland sätter upp.
Gubbsjuka män tänker längre än konventionerna. De ser bortom ytliga låsningar vid det yttre attributet åldersskillnad. För den gubbsjuke är människan bakom åldern viktigare än åldern på människan.
Gubbsjuka vittnar om en stor kärlek till det motsatta (eller medsatta) könet och en övertygelse om att vi kan lära varandra mycket när olikheter förenas.
onsdag 7 april 2010
Kyrkans allmänmänskliga budskap
Det är inte roligt att vara präst i Bjästa. Det är nog inte så roligt i Bjästa över huvud taget. Men Bjästaprästen Lennart Kempe, känd för sin exceptionella omdömeslöshet, har nu blivit anmäld till Skolinspektionen av en anonym person. Anmälan gäller att han på en skolavslutning i kyrkan våren 2009 skall ha "kränkt och exkluderat personer av en annan trosuppfattning".
Man fattar mycket väl att anmälaren passar på att rida på "nu skall vi hata Lennart Kempe"-vågen. Anmälan gäller egentligen Lennarts uttalanden om våldtäktsfallet som uppmärksammades i teves Uppdrag Granskning.
Det är fegt. Snudd på löjligt. Lika löjligt är Lennarts försvar. "Jag är ju bara skolans konferencier". Han fortsätter "Jag kan ha en medmänsklig hälsning, men det är väldigt noga att den inte är religiös" och därefter "Jag framhåller det allmänmänskliga budskapet på skolavslutningen".
Varför i helvete skall en präst vara konferencier på en skolavslutning och säga allmänmänskliga budskap? Vad är det för mening med en kyrka som helt avkläder sig allt religiöst och vad är det för mening med ett budskap som är så allmängiltigt att alla håller med?
Kyrkans män (och kvinnor) är så pinsamt nöjda med så lite så lite. Numer är man nöjda om någon uppskattar kyrkorummet; budskapet kan man tona ner om sammanhanget kräver det. Jesus kan strykas och Gud kan få byta namn till kärleken.
Problemet för kyrkans del är att allting försvinner. Kristendomen suddas ut och i sin rädsla att stöta bort gör man sig så menlös att ingen kan säga emot och därför kan ingen heller hålla med.
Lennart Kempe hade möjligen kunnat återvinna viss respekt efter sina tidigare fadäser om anmälaren hade haft rätt i sin inlaga. Men troligen stämmer Lennarts försvar. Han har bara stått där som en annan Richard Sjöberg och hasplat ur sig allmänmänskliga klyschor. Till vilken nytta kan man fråga sig.
Dagens positiva tanke # 14 Katolska kyrkan
I Sverige tvångssteriliserade man människor för glatta livet fram till så sent som 1976. Det fanns en bred politisk och ideologisk uppslutning bakom det här. Katolska kyrkan var i princip den enda organisation som på ett tidigt stadium kritiserade tvångssteriliseringarna - ett exempel på att Katolska kyrkan i vissa avseenden har en modernare människosyn än det omgivande samhället.
Katolsk betyder allmän eller allomfattande. Med detta menas att det är en kyrka för alla. Man får vara med i kyrkan oavsett vem man är och kyrkan syftar inte till att vara exklusiv eller utestängande.
I protestantisk tradition har man ofta läst bibeln som en Gröngörlingsbok eller som en kokbok. Tolkningen har varit bokstavlig, platt och sällan särskilt kreativ. Inom Katolska kyrkan har man istället tagit traditionen och våra tolkningar av text och liv på allvar.
Katoliker tar saker på allvar. Äktenskapet är på riktigt, prästerskapet innebär ett verkligt uppoffrande (inte bara att man är lärare med en lektion i veckan). Celibatet har man knappast infört för att skaffa sig fördelar eller egna förmåner.
Katolska kyrkan är en av få organisationer där det är jobbigare att befinna sig i ledande ställning än att vara en av fotfolket. Jämför gärna med vilka uppoffringar dina godsbyggande, väskbeprydda, bostadsrättsägande och strandtomtsaspirerande politiker gör. Ledande politiker avstår ibland från dubbla arvoden och nöjer sig med en lön som bara är dubbelt så hög som en vanlig arbetares. Jämför detta med Katolska präster som till och med avstår från att knulla.
Biktsystemet infördes långt innan psykoanalytiker började ta betalt för att låta människor tala ut om sina tillkortakommanden. Inom katolska kyrkan har dessa terapisessioner alltid varit gratis. Biktens korta och tydliga form är pedagogisk. Inlyssnande, reflekterande, förlåtande och med ett tydligt fokus på framtiden... Nu för tiden kallas den metoden "coaching". Det är inne med coaching.
Katolska kyrkan viker inte ner sig för tillfälliga trender, politisk korrekthet eller majoritetstyckande. Katolska kyrkan lever i tiden men inte av tiden. Tider förändars och kyrkans lära tolkas och förstås i det nya sammanhanget, men det är inte tiden som är ljus åt läran utan läran som är ljus åt tiden.
torsdag 1 april 2010
Dagens positiva tanke # 13 Att komma för tidigt
Jag skall inte tråka ut mig själv med ett långt resonemang. Tycker dessutom att det passar ämnet bra att sluta tidigt. För tidigt? Inte så säker på det.
Enligt Expressen lider var tredje skandinavisk man av för tidig utlösning och det är väl om något ett gott betyg åt de skandinaviska kvinnorna.
Min stilla undran gäller huruvida man kan avgöra vad det är som är för tidigt. Och: Vem avgör? Ett förlösningstempo som är så vanligt att det gäller vid var tredje penetration kan väl inte gärna vara fel?
(ursprungligen publicerad i Hanifbloggen 22/8 2005)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)