fredag 16 april 2010

Är Jesus fet?


De har tvättat bort mitt favoritklotter. Det är andra gången något så fruktansvärt händer mig. Första gången var när Jethro Tull-klottret i flöjtdvärgshöjd målats över i Gårda. Den här gången gäller det "Jesus är fet"-klottret vid Härlanda Hållplats.

Det finaste med "Jesus är fet"-klottret var att någon efter ett par veckor målade ett stort kryss över texten. Jag undrar hur denne någon tänkte.

Varför skriver man att Jesus är fet på en vägg? Troligen menar man att han är grym, som i häftig, som i "en skön snubbe".

Varför ritar man ett kryss över texten? Antingen för att man inte håller med om att Jesus är så förbannat bra eller för att man är upprörd över att någon kallar Jesus tjock.

Det spännande är att originaltexten bär med sig två tänkbart motsatta positioner: 1) Jesus är bra och 2) Jesus är dålig. Samma sak kan sägas om kryssättningen.

Faktum är att både skribenten och kryssaren kan vara helt överens. Det är tänkbart att de båda två är övertygade kristna och det är tänkbart att de båda två är upprörda religionskritiker.

När nu allt detta målats över försvinner ett stycke samtidshistoria; en symbol för människors oförmåga att förstå varandra.

Jesus sa en gång "Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?" På något konstigt sätt känns det som att han talar om klotter och klottersabotörer i Härlanda Stadsdel.

1 kommentar: