torsdag 27 mars 2014

Skolinspektionen brister i anpassningsförmåga



Skolinspektionen slår sig för bröstet igen. De har nämligen gjort ”hela 650 lektionsbesök” och utifrån detta tycker de sig ha svaren kring vad som är fel på den svenska skolan. Generaldirektör Ann-Marie Begler menar att den viktigaste förklaringen till skolans misslyckande är lärares oförmåga att anpassa undervisningen till eleverna.

Det är allvarlig kritik mot en yrkeskår ifrån vilken alltfler nu flyr och flykten kommer knappast minska när hårt arbetande människor än en gång får höra att de gör ett dåligt jobb. Så låt oss därför titta på hur Skolinspektionens egen anpassningsförmåga ser ut.

När Ann-Marie Begler tillträdde som generaldriektör för Inspektionen så presenterade man den nya ”vässade skolinspektionen”. Detta illustrerades med en blyertspenna som vässas – ett objekt som var vanligt använt i skolor på 1900-talet. Det nya tycktes alltså vara att man helt hade förbisett teknikens insteg i den svenska skolan – eleverna skriver ganska sällan med blyertspennor – och att man skulle slå till med hårdare inspektioner mot skolor. Föremål för granskningen skulle uppenbart i högre utsträckning vara de hårt arbetande lärarna och i mindre utsträckning beslutsfattare.

Nu har alltså inspektörerna gjort 650 besök och tycker sig sitta inne med avgörande sanningar. Själv har jag gjort mer än 35000 besök (kanske 40 000 om man räknar med alla gånger jag glömt någonting och fått gå tillbaks till arbetsrummet och hämta det). Mina besök har inte heller bara varit besök utan aktivt deltagande där jag utifrån en pedagogisk tanke arbetat, känt in, förändrat och utvecklat min undervisning i mötet med eleverna.

650 besök. Experterna har gjort 650 besök. 650! Besök! Sveriges elever gör på en vecka ungefär 21 miljoner aktiva granskningar av den svenska skolan och vi som lärare planerar, utför och efterarbetar ungefär 1,9 miljoner lektioner i veckan.

Man kan fråga den som vet nästa gång.

En sak vi som lärare vet är att arbetsbördan ofta är närmast orimlig, att politiker i syfte att spara pengar tvingar ner skolbudgeten på en nivå där klassrumsinteriör är densamma som den var när du gick i skolan och där allt fler människor skall vistas i lokaler där ofta inte ens ventilationen är tillräcklig eftersom ingen när skolan byggdes skulle kunna komma på tanken att någon i framtiden skulle få för sig att trycka in så många människor på så liten yta.

Det är inte svårt att se hur skolan avspeglar samhället i stort. I hårt segregerade förortsområden är det inte ovanligt att hälften av eleverna går ut grundskolan utan att vara behöriga för gymnasiestudier. I hårt segregerade välbärgade områden är det någon enstaka procentandel av eleverna som inte blir behöriga.


Skolinspektionen, ni vet de som fortfarande tror att pennvässaren är en modern symbol för den svenska skolan, tycker att det huvudsakliga problemet med den svenska skolan är lärares oförmåga att anpassa sig. Så, säg mig då kära inspektörer: Varför blir denna oförmåga så mycket större i segregerade förortsområden? Eller skall vi kanske fråga eleverna? Jag tror faktiskt att de har bättre koll.

1 kommentar:

  1. Skolinspektionen är ute på tunn is igen. Deras dogmatiska förhållningssätt är en av anledningarna till att lärarnas svårigheter att kunna göra ett bra arbete ytterligare försvåras. De ekonomiska åtstramningarna är en annan stor anledning. Nu verkar skolinspektörerna och politikerna ha kommit överens om var felet ligger.

    SvaraRadera