onsdag 17 mars 2010

Dagens positiva tanke # 3 - trångsynthet



Det brukar kanske påstås att trångsynthet är en negativ egenskap och så kan det givetvis vara, men det finns mycket som är fint med att vara trångsynt och det finns mycket som är bra med att människor runt omkring oss är trångsynta och inskränkta.

För att vara trångsynt krävs det ett tydligt åsiktsmässigt fokus och en helhjärtad passion för just ett sätt att se på världen: "Jag har rätt och alla andra har fel". Och så kan det förresten mycket väl vara.

Man vet var man har trångsynta människor. Man vet att de inte plötsligt hoppar på några trender som införande av ett tredje kön eller teorier om att människor från USA faktiskt kan vara intellektuella och reflekterande. Det är därför väldigt tacksamt och roligt att diskutera med trångsynta.

Trångsynta människor har också den fördelen att man kan träna sina egna vidsynta argument på dom - reaktionen låter sig sällan vänta. Det är nämligen roligt och viktigt att få respons på sina tankar och ifrån inlyssnande och förstående människor får man sällan annat än medhåll eller på sin höjd problematiserande eller nyfikna frågor.

Att vara trångsynt innebär att man fullt ut lägger energi på sin egen plats i världen, att man i sann humanistisk och liberalistisk anda fokuserar på sig själv och sin egen plats i tillvarons ekorrhjul. Den trångsynte riskerar aldrig att förlora sig själv i existensens motstrida strömmar. Den trångsynte står med båda fötter stadigt på jorden.

För övrigt känns det väldigt trångsynt att vara trångsynt mot just trångsynta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar