fredag 19 mars 2010

Dagens positiva tanke # 5 - Gud



Du är jättetrött på honom. Han finns inte, han låter människor lida och han lyssnar aldrig när man ropar på honom. Han har inte skapat jorden men jorden han har skapat är en för jävligt orättvis plats. Allt känns meningslöst.

Jag tycker att du är lite orättvis nu.

Han har ju gjort ett jättebra jobb. Hela ekosystemet tycks flyta på fint. Han tillåter oliktänkande - vi behöver inte ens tro att han finns (vilken annan chef accepterar något sådant).

Du tycker att han lyssnar dåligt? Ja, men herregud, tänk dig själv att driva ett företag med 6,6 miljarder kunder och lika många anställda. Klart att det är svårt att ha enskild kommunikation med var och en av oss.

Jag tycker mig ana din invändning. Den går ut på att förtydliga att själva problemet med Gud är att han inte finns, han är ett påhitt, en önskedröm eller en fabrikation i syfte att tukta massorna.

Jag tycker att din invändning känns irrelevant. Om Gud inte finns så är det ju inte Gud du är arg på. Du är arg på en bild av Gud och den bilden är en produkt av din egen fantasi.

Vänd ilskan inåt. Bli arg på dig själv istället. Varför har inte just du en personlig inlyssnande kommunikation med drygt sex miljarder människor? Är du så förbannat självupptagen att du inte kan ta dig tid för alla andra?

Skyll inte på Gud. Han är en jättebra kille, eller tjej, som gör så gott han, eller hon, kan.

1 kommentar: