torsdag 18 mars 2010

Dagens positiva tanke # 4 - Att stå i kö



Hela det moderna samhällssystemet bygger på turtagning och köande är en väldigt konkret manifestation av turtagning. När vi står uppställda i en lång rad efter varandra blir rättvisan åskådliggjord. Principen är enkel; först till kvarn får först mala. Det spelar ingen roll hur rik, gammal, vacker eller framgångsrik du är. I kön har alla samma status. Inför kön är vi alla lika.

Och kön rör sig framåt. Det finns inga köer man går in i för att aldrig komma ur. I värsta fall köar man mot sin egen avrättning eller för att få ta del av något tråkigt, men förr eller senare når man genom köandet alltid fram.

Den moderna formen av kö, telefonkö, är en nästan lika vacker konstruktion. Du kan göra så mycket annat medan du hör den vänliga rösten säga "du har plats trettioåtta i kön, var god dröj kvar" och nästa gång har du plats tjugofyra. Ibland spelar de till och med fin musik för dig medan du väntar.

Alternativet till kö är total anarki och den starkes företräde framför den svage. Att köa är någonting mycket vackert, något vi bör göra med stolthet och ett system vi har allt att vinna på att värna om.

Ps. Mitt stavningsprogram accepterar inte "turtagning" men väl "turktagning". Känns extra spännande nu i tider av folkmordsdebatt.

2 kommentarer: